90 år sen skotten i Sarajevo

I dag, 28 juni, är det exakt 90 år sedan två ödesdigra skott avlossades av självmordsterrorister i Sarajevo. Men var skotten i Sarajevo verkligen orsaken till första världskriget, och vad hade hänt om terroristattentatet hade misslyckats?

En total flopp höll attentatet på att bli, sett från terroristernas utgångspunkt. Den första bomben missade målet, och det var genom rent sjabbel från den österrikiska kolonialregeringens sida som 19-årige Gavrilo Princip till sist fick chansen att skjuta österrikisk-ungerske tronföljaren, ärkehertig Franz Ferdinand, och dennes gemål Sophie.

I dag finns inte ett spår av Gavrilo Princip kvar i Sarajevo, vid den bro där han avlossade skotten och där det tidigare fanns ett museum till hans minne. ”Varför skulle vi hylla en serbisk terrorist?” fnyser Sarajevo-bor, som utstod fyra års bosnien-serbisk belägring under 1990-talet. Franz Ferdinand är i dag namnet på ett skotskt popband från Glasgow.

I dagens Vetandets värld berättar Björn Kumm om skotten i Sarajevo, och historikern Alf W Johansson ger bakgrunden till första världskrigets utbrott.

Redaktör: Björn Kumm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista