Kan datorn vara klokare än doktorn?

Patienter med hjärnskador som intensivvårdas kan utveckla kriser beroende på att trycket i skallen hastigt stiger. Då gäller det för den behandlanden läkaren att handla snabbt. En akut operation kan bli nödvändig.

Som underlag för beslutet finns ofta en oöverskådlig mängd data som kontinuerligt registreras. De visar bland annat patientens kroppstemperatur, blodtryck, puls och tryck inne i skallen. Det överstiger en människas kapacitet att väga in alla dessa data och hur de har utvecklats över tid i ett beslut som måste fattas på några minuter. Men forskare i Göteborg tror att ett dataprogram skulle kunna göra det. I ett samarbete mellan filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Akademin pågår ett projekt som syftar till att utveckla ett sådant program.

Filosofiska institutionen deltar också i tre andra medicinska projekt. Ett ska utveckla program för att hjälpa läkare ställa diagnos på patienter med akut buksmärta. Ett annat ska ta fram ett system som kan mäta bilder av hippocampus, en struktur i hjärnan som bland annat har stor betydelse för minnet. Ytterligare ett ska ta fram stöd för bedömning av röntgenbilder på patienter med misstänkt lungemfysem, en sjukdom som framför allt drabbar rökare.

I det här sammanhanget fungerar inte vilka dataprogram som helst. Det handlar om komplicerade sammanvägningar och svårtolkade samband. Därför tänker forskarna använda en typ av program som fungerar på ett sätt som liknar den mänskliga hjärnans. Vi människor är väldigt bra på att lära oss av erfarenheter och vi gör bättre och bättre bedömningar ju mer erfarenhet vi får. Dataprogram som också kan lära sig av erfarenheter kallas artificiella neurala nätverk eller lärande system.

I programmet intervjuas Helge Malmgren, professor i filosofi, och Lars-Erik Hansson, överläkare på kirurgkliniken, Östra sjukhuset i Göteborg.

Redaktör är Charlotta Sjöstedt.

webadress: http://www.phil.gu.se/annproj.html

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista