Kalorideklarerad snabbmat hjälpte inte

Det räcker inte att skriva ut hur många kalorier snabbmaten innehåller. Ska man få barn och ungdomar att välja sundare mat så krävs det andra insatser också. Slutsatsen dras av forskare som undersökt vad tonåringar köper med sig från snabbmatsrestauranger i New York, och vad föräldrar köper till sina barn.

Forskarna kontrollerade först vad folk valde att äta innan det blev lag på att restauranger ska energi-deklarera sin mat en lag som infördes 2008 för att motverka problemen med övervikt i USA.

Sen kom forskarna tillbaka när kalorimärkningen var genomförd och såg vad folk köpte då. Det visade sig att det genomsnitt fanns ungefär lika många kalorier i snabbmatspåsen som före lagändringen.

I snitt var det fortfarande ungefär 725 kalorier i tonåringens måltid, och 600 kalorier i den snabbmat som föräldrar köpte till sina yngre barn.

Visserligen hade ungefär varannan tonåring lagt märke till kalorimärkningen, men bara nio procent uppgav själva att de hade ändrat sitt köpbeteende. 

I stället var det framför allt smaken och priset som avgjorde vad man köpte, även om var fjärde tonåring uppgav att de ofta eller alltid försökte hålla igen på kalorierna. De flesta tonåringar trodde också att deras mat innehöll färre kalorier än den faktiskt gjorde.

Studien omfattar drygt 400 personer i låginkomst-områden i New York, och man jämförde med en annan stad där det inte fanns några krav på att energi-deklarera snabbmaten.

Referens:
Elbel, B. et al: Child and adolescent fast-food choice and the influence of calorie labeling: a natural experiment. International journal of obesity (2011)1--8. doi: 10.1038/ijo.2011.4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".