Veckomagasin 2004-06-25

Kan sillen räddas från att bli utfiskad?  Segelbåtar och bilar - Pettersson-design ger pris!

Midsommarsillen i fara

Sillens vandringar är rätt planlösa - när individer från olika håll träffar på varann i ungdomen för att äta upp sig, så är det inte säkert att de fortsätter i samma riktning som föräldrarna, eller ledarindividerna gör. Eller, enklare uttryckt - det går inte att på utseendet avgöra ur vilket bestånd sillen kommer, var den föddes och växte upp - för detta krävs DNA-analyser för att man säkrare ska kunna fiska sill utan att något bestånd blir utarmat. Malin Avenius besöker fiskforskaren Karl André på Tjärnö marinbiologiska station i Bohuslän.

Maxipris till Maxi-båtarnas pappa

Seglaren och båtkonstruktören Pelle Pettersson har fått KTH:s stora pris för året för sina insatser. Han ligger bakom konstruktionen av Maxibåtarna, som under 1970-talet inledde en ny folkseglingsepok i Sverige, men skapade också de framgångsrika tävlingsbåtarna i Americas cup.

Webbtipset - ett rymdskutt

Veckans webtips anknyter till det första privatfinansierade rymdskuttet som genomfördes i USA i veckan. Mer om detta kan man läsa på följande hemsidor:  www.xprize.org  och www.space.com/missionlaunches/sso_rutan_archive.html

Klimat och hälsa

Mona Hambraeus har talat med Elisabeth Lindgren om vilka nya och gamla s jukdomar man kan tänka sig kan öka vid en framtida klimatförändring. Insektsburna sjukdomar, som malaria och dengue är en typ - fästingarna sprider sig sannolikt norrut också, och själva värmen är ett hot mot mycket sköra personer, de mycket gamla och de mycket unga.

Nyheter i veckan

Just nu så sker en kraftsamling vid stora universitet och högskolor i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Samarbeten som syftar till att skapa en sorts svenska elituniversitet med internationell slagkraft. De svenska lärosäten som finns i norr, är inte med i dom här diskussionerna, något dom tycker är oroväckande.
 

I förra veckan misslyckades parterna återigen med att komma överens om var fusionsreaktorn ITER ska byggas. I förra veckans förhandlingsmöte i Wien då gick Japan på offensiven. Man erbjöd sig att lägga ett antal miljarder extra för att få fusionsreaktorn. EU kontrade då med ett exakt likadant bud. Initierade källor vid det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterar att EU:s kontring enbart lett till ett nytt dödläge.

I vintras var det ju stora problem med nedfallande isklumpar från den tre år gamla bron som leder E6:an genom Uddevalla. Man har provat specialfärg, hetluft och elektriska impulser, - men ingenting tycks vara effektivt nog för att få stopp på isbildningen på brons kablar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista