Redan tre dagar efter behandling hade pälsen börjat växa (mellanraden) och efter fyra veckor (nedre raden) var det stor skillnad mot obehandlade möss (övre raden). Foto: UCLA/VA.

Tunnhåriga möss fick pälsen tillbaka

Av en slump har amerikanska forskare upptäckt hur stressade möss som har tappat pälsen på ryggen kan få den tillbaka. De hoppas nu kunna skapa ett nytt hårväxtmedel för människor.

Försöket handlade egentligen om hur stress påverkar mag-tarmkanalen.

Mössen fick ett preparat som skulle motverka effekten av ett stress-hormon.

När man sedan tittade på mössen några månader senare så visade det sig att pälsen hade växt ut igen.

Försöket upprepades, och det räckte med en spruta om dagen i fem dygn för att få pälsen tillbaka i upp till fyra månader.

Nu hoppas forskarna att samma sak ska fungera även på människor.

En sak som kan tala för det är att de tunnhåriga mössen också fick tillbaka lite av pälsen när de fick det traditionella hårväxtmedlet minoxidil. Men effekten blev inte lika god som av det nya preparatet.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Referens: Mulugeta, M. et al: CRF receptor antagonist astressin-B reverses and prevents alopecia in CRF over-expressing mice. PLoS ONE 6(2): e16377. doi:10.1371/journal.pone.0016377

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".