Elektroniska detektiver i datasystemen

Datasäkerhet blir en allt viktigare fråga, senast var det Riksförsäkringsverkets datasystem som havererade efter en virusattack. Och nu ska SITIC, Sveriges IT-incidentcentrum placera ut elektroniska detektiver för att kunna minska sårbarheten i datanätverken.

Nu får vi också lära oss ett nytt ord - IT-incident. Och en IT-incident kan vara angrepp från hackers, svårartade datavirus eller nåt annat som sätter datasäkerheten ur spel - på tex. ett företag en kommun eller en myndighet. Och för att minska sårbarheten för såna här IT-incidenter så finns numera SITIC, Sveriges IT-incidentcentrum, som lyder under statliga Post&telestyrelsen.

Svårigheten ligger i att det kan var svårt att veta var en säkerthetsrisk i ett IT-system kan uppstå och hur den ser ut INNAN den har inträffat.

Men nu presenterar SITIC ett sätt att kunna förebygga IT-incidenter. Och det gör man genom att placera ut en sorts sensorer inuti datanätverken som granska datatrafiken och upptäcka om det är ett intrångsförsök på gång.

På så sätt kan man bättre förstå hur en IT-incident uppstår för att, så att säga, mota Olle i grind. Var sensorerna finns vill man såklart inte berätta, men till att börja med kommer det att finnas tre intrångs-sensorer någonstans ute i dom svenska datanätverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista