Känslig smak ökar risk för tarmcancer

1:27 min

Vårt smaksinne påverkar vad vi äter och därmed vilka hälsorisker vi utsätter oss för, enligt ny forskning som presenteras på den stora vetenskapliga konferensen AAAS. Till exempel ratar människor med extra känsligt smaksinne grönsaker, och ökar på så vis sin risk att drabbas av bland annat tarmcancer.

– När en grupp människor sitter och äter middag, så får de helt olika upplevelser av maten de äter. Det här leder i sin tur till olika beteenden när det gäller mat, rökning, vad man dricker – och det i sin tur påverkar hälsoriskerna man utsätter sig för, säger Lina Bartoshuck, professor vid Floridas Universitet.

Linda Bartoshuck visade redan år 2000 att en fjärdedel av alla människor har en förhöjd smakkänsla – hon kallar dem för "Supertasters".

Nu har hon upptäckt att den här gruppen är extra känslig för bittra smaker och att de inte tycker om grönsaker. Detta eftersom grönsaker bär på en viss bitterhet – en smak som vi andra kanske inte ens uppfattar. Därför undviker "Supertasters" grönsaker.

Men för lite grönsaker innebär också en ökad risk för att drabbas av tjocktarmscancer. De som har ett extra känsligt smaksinne och bär på en ärftlig risk för tjocktarmscancer, ökar alltså ytterligare risken att insjukna genom att välja bort grönsaker.

Å andra sidan tycker "Supertasters" att alkohol och rökning smakar illa och alldeles för starkt, vilket gör att forskarna finner få missbrukare i den gruppen. Det gör också att deras risk att utveckla andra ärftliga cancerformer, till exempel cancer i nacken eller huvudet, minskar.

Lotta Skoglund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista