Första kloningen av frön genomförd

För första gången nånsin har forskare lyckats klona frön från växter, något som i förlängningen kan innebära stora fördelar för jordbruket.

Det är ett internationellt forskarlag som har lyckats modifiera modellväxten backtrav så att den får avkomma som blir identiska med moderplantan – en procedur som när det sker naturligt kallas för apomixis, och som förekommer hos till exempel maskrosor.

Målet med forskningen är att få vanliga jordbruksgrödor att föröka sig på samma sätt, något som skulle innebära ett genombrott för jordbruket. I dagsläget är nästan alla de frön som sås på våra åkrar så kallade hybrider, där man för varje nytt frö måste korsa två arter med varandra.

– Det här är ganska omständiga procedurer att producera de här fröna. Och man kan inte spara frön från de plantor som bildas heller, eftersom avkomman blir sämre än det man ursprungligen planterade. Man får alltså bara en generation bra plantor, säger Ove Nilsson, växtgenetiker vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

– Men kan man istället få en planta som producerar en exakt kopia av sig själv, då kan man fortsätta föröka samma plantorna hela tiden, säger han.

Det är dock en bit kvar innan detta kan bli verklighet – i det här experimentet blev till exempel bara en tredjedel av backtravens avkomma kloner, alltså fortfarande en bra bit ifrån de vilda hundraprocentiga förebilderna.

Referens:
Marimuthu et al, Synthetic Clonal Reproduction Through Seeds. Science 18 FEBRUARY 2011 VOL 331. Doi: 10.1126/science.1199682.

Vetenskapsradion
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista