(Foto: PrB)

Var det bollens fel?

Sverige åkte ur EM i lördags efter en snöplig straffläggning där en världsstjärna som Zlatan missade och sköt högt över mål.
Under turneringen har andra fotbollsstjärnor också haft problem i fasta situationer som hörnor och frisparkar, och vissa bedömmare menar att det här kan bero på bollen.
Den är alldeles ny, och användes för första gången under årets mästerskap.

Den heter Roteiro, är tillverkad av det tyska företaget med tre ränder som har stått för mästerskapsbollarna de senaste 40 åren.

Och det kan man säga märks. Tyskland har nämligen gjort flest mål i EM-slutspel, har varit med i flest EM-semifinaler och vunnit flest finaler. Men i år har bollen inte heller ha rullat tyskarnas väg.

Roteiro tillverkas på ett helt nytt sätt den ska vara snabbare, nästan helt vattentät och enligt tillverkaren ska den hålla sig helt rund, oavsett om man dribblar, skjuter eller passar.

Som vi såg i lördags förlorade Sverige mot Holland, Zlatan sköt högt över mål i straffläggningen och i eftertänksamhetens tider som dessa, kan man ju undra hur förberedde sig Sverige egentligen för den nya bollen.

Har till exempel Sveriges Provnings och forskningsinstitut testat den, innan turneringen? Nej, säger Klas Gustaf Andersson som är provningsingenjör på institutet.

– Vi har helt enkelt inte blivit tillfågade, men hade vi det skulle vi kollat både mått, om den är tillräckligt rund och om den studsar bra.

Man kan tro att bollen är ihopsydd, som vanliga bollar, men det är det inte och det är det nya.

Bitarna är istället sammanfogade i en värmeprocess, som kallas Thermal Bonding, och det är nästan som klister, men både bättre och säkrare.

Trots att bollen är tysktillverkad har den inte varit tyskarnas vän i år, med tanke på deras snöpliga uttåg ur EM förra veckan. Men med tanke på tidigare mästerskap, var det egentligen tänkt att den här bollen skulle passa tyska spelare bäst?

Bollens konstruktör, Gunther Pfau hävdar att han i så fall hade gjort en mycket större boll.

– För de tyska fotbollsspelarna skulle det behövts en 80 centimeter stor boll i år, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista