Parasiter från fastlandet drabbar fåglar på Galapagos

Darwinfinkar på Galapagosöarna är olika rustade för parasiter beroende på hur stor ön är som dom lever på. Det visar en studie som forskare från Uppsala universitet gjort och som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Proceeding of the royal society

Galapagosöarna är belägna i Stilla Havet utanför Syd Amerikas nordkust, över 100 mil från fastlandet. Ett avstånd som historiskt sett gjort öarna isolerade och som bidragit till den alldeles speciella naturen. Här finns djur och växter som inte finns någon annan stans.

Nu för tiden bor det människor på ögruppen och varje år kommer mängder av turister för att uppleva den här unika miljön. Med turisterna följer också nya arter och parasiter från fastlandet och det här innebär nya prövningar för livet på ön.

Hur de här arterna sprider sig varierar tydligen beroende öns storlek. När det gäller Darwinfinkarna så visade det sig att ju större den är desto fler parasiter har fåglarna.

Det finns två förklaringar till det här menar Uppsalaforskarna. I en stor population kommer fåglarna oftare i kontakt med varandra och parasiterna får lättare fäste, dessutom utvecklar fåglarna ett annat immunförsvar för att klara av de här påfrestningarna.

Darwinfinkarna på de stora öarna visade sig ha bättre förmåga att bilda antikroppar än fåglarna som levde på de mindre öarna. Ett fiffigt sätt att klara av de illmariga parasiterna och ett nödvändigt ont för att överleva de nya parasiter och sjukdomar som turisterna för med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista