Vargjaktens konsekvenser

Jakten kan leda till fler vargar

Nyligen avslutades årets licensjakt på varg - 19 av 20 tillåtna djur fälldes.

Tanken med jakten är att den ska begränsa antalet vargar i Sverige till maximalt 210, men effekten av jakten kan bli att vargarna blir fler.

För att få så stor effekt som möjligt har många jaktlag riktat in sig på föräldradjur - eller ett eller båda djuren i par i årets jakt. Viltskadecenters preliminära sammanställning visar att den legala jakten har spräckt 15 par i vinter , en hög siffra i en stam på drygt 200 djur.

Men i takt med att existerande par slås sönder bildas nya - och reviren fylls ut. Länsstyrelsens spårare som Mats Rapp i Dalarna får allt besvärligare att hålla reda på vargarna.

Även under förra årets jakt splittrades många vargpar, men antalet ökar ändå, säger vargforskaren Olof Liberg

- I år nybildas minst 30, kanske 35 nya par skulle jag tro. Så även med 15 spräckta par så har vi antagligen mellan 25 och 35 intakta par kvar, säger Olof Liberg.

En kanadensisk studie i nationalparken Algonquin visade att det inte blev fler vargar när jakten upphörde. Däremot höjdes förstås medelåldern och familjegrupperna innehöll djur från flera årskullar.

Olof Liberg säger att jakten kan leda till fler vargar:

- Det har vi sett tidigare - att gamla revir delas i två - det kan mycket väl hända.

Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista