Tonfiskmarknad i Japan. Foto: Wikimedia Commons
Utfiskningen

Två tredjedelar av de stora rovfiskarna försvunnit

Två tredjedelar av alla stora rovfiskar i världshaven har försvunnit under de senaste etthundra åren. Det handlar om arter som torsk, lax, hajar, tonfisk, hälleflundra och många andra.

Det gör att de små bytesfiskarna blir fler och fler, och det gör i sin tur att haven hotas av ett ekologiskt haveri

Det visar en stor global studie som gjorts vid University of British Columbia i Kanada. Och den globala uppvärmningen gör bara situationen värre, säger den danske zoologen Villy Christensen som har lett arbetet:

- Vi ser att de stora fiskarna minskat med två tredjedelar, så det är bara en tredjedel av rovfiskarna som är kvar i de globala världshaven jämfört med för etthundra år sedan. Vi ser också att minskningen går snabbare och snabbare, säger Villy Christensen.

Av de 75 procent som försvunnit har 54 procent gjort det under de senaste fyrtio åren. Resultatet är ett hav nästan utan rovfiskar. Det är som en värld utan katter, där mössen bara blir fler och fler. Det är en värld i akut ekologisk obalans.

- Det betyder också att det är ett mycket ostabilt system vi ser, säger Christensen. Vi kan förvänta oss vilda svängningar från år till år, där vissa arter växer snabbt när det finns gott om växtföda, men snart når en gräns och de istället drabbas av en krasch. Ungefär som lämlarna i norr. Plötsligt har man en expolsion av dem, sedan går det några år utan att man ser dem, säger Villy Christensen.

I ett sådant här obalanserat ekosystem uppstår lätt övergödning, algblomningar och syrebrist. Problem som vi känner igen från Östersjön till exempel, men nu i en global skala. Vi måste lära oss att inte äta upp de här viktiga rovfiskarna. Sill och ansjovis är minst lika bra mat, och betydligt bättre om vi ska kunna leva på vad havet ger även i framtiden, säger Christensen.

Tomas Lindbland, frilans

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".