Polarstation riskerar brytas loss

En arkitekttävling av det ovanligare slaget har utlysts av en brittisk forskningsorganisation. Ett bygge som ska tåla extrema temepraturer, snö, orkanvindar och dessutom vara en estetisk upplevelse. För nu riskerar en av den brittiska polarforskningens stoltheter - Halley stationen - att brytas loss och flyta till havs när den 150 meter tjocka shelfisen, ishyllan som den står på nu verkar blir rejält åtgången av den globala uppvärmningen.

Visserligen tror experterna att det dröjer något tiotal år innan själva frånkopplingen inträffar, men för säkerhets skulle vill nu British Antarctic Survey, som den brittiska polarforskniongsorgansiaiton heter, vara ute i god tid. Intresssrade arkitekter ombeds komma in med preliminära förslag på hur de skulle designa en ny station senast den 3 augusti i år. Tänkt inflyttning säsongen 2008/2009.

Rätt sida om spricka

Att bygga i antarktis är något av en logistisk utmaning. Byggmaterial tas in en gång om året till iskanten under den antarktiska sommaren, och fraktas sedan flera mil med snövessla. Den nya Halleystationen vill man anlägga längre in mot fastlandet, fortfarande på shelfisen, men på rätt sida om sprickan så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista