Industrins ointresse för astmamediciner kritiseras

Förekomsten av astma ökar hos både barn och vuxna, i både rika och fattigare länder. Nu får läkemedelsindustrin kritik för att inte vilja satsa på sjukdomsförebyggande substanser som tagits fram de senaste åren.
En rad forskare skriver i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Immunology att industrin testat substanserna på fel patientgrupp - nämligen vuxna astmatiker.

– Industrin har provat ett antal substanser på vuxna och blivit besvikna. men man kan inte förvänta sig att de ska ha någon effekt på individer som redan utvecklat sjukdomen, säger Bengt Björkstén, professor i allergiprevention vid Karolinska institutet i Solna. Han är en av forskarna bakom den kritiska artikeln, som sammanfattar läget som ett status quo. Nämligen att industrin fortsätter att försöka behandla astmans symtom, och inte dess uppkomst.

– Det vi vill göra är att ge substanserna till små barn som är i utvecklingen av sin sjukdom. Där kanske man kan förebygga den allergiska marschen och förhindra lungskada, säger Bengt Björkstén.

Stöd från amerikanska NIH

Det amerikanska hälsoinstitutet NIH, kommer att stödja artikelförfattarnas mål att starta en studie där förebyggande substanser testas på barn som är i riskzonen för astma. Institutet sätter in fyra miljoner dollar i ett projekt som är planerat till nästa år. Målet är att förebygga att astma överhuvudtaget uppstår, och att NIH sätter in pengar är viktigt tycker Bengt Björkstén.

– Det betyder att tankarna är riktiga, att det är ordentligt vetenskapligt underbyggt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista