GPS:en kanske inte kommer vara lika redo att navigera framöver. Foto: Chris O'Meara/Scanpix

Nya mobilmaster kan störa GPS i bilen

Telemaster ställer till det för GPS
1:33 min

I stora delar av USA kan det bli omöjligt att hitta vägen med hjälp av GPS och andra satellitnavigerings-system. Detta eftersom bolag som äger satelliter nu också vill bygga mobilmaster på marken som riskerar att störa ut GPS-erna.

– Beroende på hur man designar näten kring de här nya basstationerna så kommer ett område kring basstationerna att störa GPS, säger Urban Landmark, signalchef på Post- och telestyrelsen.

Hur stort området blir beror på vilken uteffekt som tillåts

– Tillåter man full effekt så blir det förmodligen så att GPS-mottagarna inte fungerar.

USA driver just nu på andra länder för att satellitindustrin ska få större frihet att ge sig in i den traditionella mobiltelefonibranschen.

På hemmaplan i USA - där man själv bestämmer reglerna - så fick nyligen ett satellitföretag preliminärt tillstånd att bygga 40 000 nya basstationer på marken för nästa generations mobiltelefoni, 4 G. Problemet är att de här nya mobilmasterna arbetar på nästan samma frekvenser som GPS och annan satellitnavigering.

GPS-utrustningen är mycket känslig och kan alltså störas ut av de nya masterna. Samma farhågor finns för flygets och sjöfartens nödkommunikation.

Även i Sverige är det trångt på frekvensbanden. Post- och telestyrelsen räknar med att satellitbolagen kommer att få bygga mobilmaster på marken här också.

Men här drabbar det inte GPS. I stället ligger signalerna nära granne med 3 G-mobiler och militär teknik, ett problem som trots allt går att lösa:

– Skulle vi tillåta den här användningen med satellitmarkstationer även i Sverige, så har vi möjlighet att sätta tekniska villkor som liknar dem som 3G-operatörerna har. Då fungerar det störningsmässigt.

– Vi har även militär användning men även där kommer det att fungera tekniskt enligt våra bedömningar, säger Urban Landmark på Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".