GPS och Galileo länkas samman

Nu har USA och EU lyckats enas om att det europeiska satellit-navigeringssystemet Galileo ska kopplas ihop med det amerikanska GPS-systemet.

GPS är egentligen avsett för militära ändamål, och i krigssituationer vill USA kunna stänga ute civila användare från GPS-systemet. Därför har EU velat ha upp Galileo, som bara är avsett för civila användare, men USA har då oroat sig över att det ska leda till störningar i deras GPS. Pentagon har tidigare också ansett att Galileo är ett onödigt system, eftersom USA redan har sitt system uppe i rymden. Under förhandlingar på Irland i helgen kom man nu ändå överens om hur systemen ska kopplas ihop. Överrenskommelsen innebär att man i framtiden kommer kunna använda sig av både Galileo och GPS på samma mottagarapparat. Något som kommer ge mycket större noggranhet för användarna. Galileo ska bestå av 30 satelliter och beräknas kunna tas i bruk 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista