Bråk om koffeinfria kaffebönor

En koffeinfri kaffebuske i Brasilien väcker ilska i Etiopien - vem äger det genetiska materialet?

Kaffe utan koffein är stort i många delar av världen. Enligt vissa uppgifter består tio procent av kaffemarknaden av koffeinfritt kaffe. Ett kaffe som tas fram med en process som inverkar menligt på smaken. Drömmen för kaffeodlarna har varit att hitta kaffebusken som bara bär med sig kaffet smak och aromämnen, men inte koffeinet. Det naturliga koffeinfria kaffet.

Häromdagen berättade en brasiliansk forskare om ett riktigt fynd i den vetenskapliga tidskriften Nature. Hans forskarlag hade undersökt koffeinhalterna i trehundra olika naturliga kaffeplantor som kommit från Etiopien och där hittat några enstaka som hade extremt låga halter koffein. Bara fem procent av det normala.

Det här var en vetenskaplig nyhet som snabbt väckte protester i Etiopien. Hur har dom här plantorna tagit sig till Braslílien? Finns det tillstånd att ta dom ur landet? Det vill nu ordföranden i det etiopiska kaffeexportörföreningen veta. Ett konkret exemepel på det som idag är en oerhört känslig fråga i umgänget mellan u-länderna och vår del av världen. I många av världens fattiga länder slår man vakt om det man uppfattar som sina biologiska och genetiska naturtillgångar.

Ett bråk om äganderätten till det här naturliga koffeinfria kaffet är under uppsegling och inte utan en viss ironi. Brasilien är nämligen känd för att vara en av dom nationer som är mest stenhård i sin syn på äganderätten till genetiska tillgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista