Asiatisk myskanka. (Foto:PrB)

Fågelvirus allt mer smittsamt

Kinesiska och amerikanska forskare varnar nu omvärlden för den utveckling man ser hos fågelinfluensa-viruset i Kina. Det verkar utveckla sig inuti sina normala värdar, andfåglar, som alltså bär på smittan utan att själva bli sjuka. Det man nu ser är att smittämnet från änderna år från år tycks bli allt mer smittsamt och även dödligt för andra djurgrupper, som kycklingar och möss.

Man befarar att viruset, som kallas H5N1, kommer att utvecklas till ett virus som mer allmänt kan smitta däggdjur. Det täta samlivet med djur och människor i sydostasien kan också ge upphov till nya sjukdomshärdar, säger rapporten från amerikanska vetenskapsakademin.

Frågan är, kommenterar epidemiologen Johan Giesecke vid smittskyddsinstitutet, vad viruset skulle vinna på att kunna smitta däggdjur. Rent utvecklingsbiologiskt är ju spridning med fåglar avsevärt mycket effektivare än med däggdjur, och människor.

Fågelviruset är inte aktuellt för hösten influensavaccin. Där undersöker man istället nu de virus som skapat den influensaepidemi som pågår för fullt i södra afrika. I oktober ska sammansättningen vara klar för den förväntade vinterinfluensan här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista