Tai Chi-utövare i London löper mindre risk att falla

Äldre som rör på sig faller inte lika lätt

Träning minskar fallrisk
1:27 min

Fysisk träning kan minska risken för fallolyckor hos äldre med upp till 40 procent. Det visar en analys som Cochrane-institutet har gjort av över 100 olika studier.

– Det man poängterar den här gången är att fysisk träning egentligen är ett obligat att ingå i batteriet av åtgärder som rekommenderas, säger sjukgymnasten och forskaren Lillemor Lundin Olsson, som arbetar med fallprevention vid Umeå universitet.

– Man har sett att för äldre som inte har många sjukdomar men som börjar bli ostadiga, så är fysisk träning gott nog som enda åtgärd för att förebygga fall och skador.

Med träning kan man minska fallrisken med så mycket som 40 procent, visar studierna. Bäst resultat verkar balansträning ge, men även styrka, gångträning och tai chi har visat sig minska risken att falla.

Varje år dör 1 400 personer i Sverige på grund av fallolyckor. Det är tre gånger så många som dör av trafikolyckor. De flesta som dör på grund av att de fallit är över 65.

Lillemor Lundin Olsson kallar fallskador ett stort bortglömt folkhälsoproblem, där Sverige ligger efter andra länder. I England och USA till exempel finns speciella fallkliniker och i Skottland ett telefonnummer bara för fallolyckor. Många länder har särskilda kampanjdagar som ska skapa medvetenhet om fallrisk och fallskador.

– Nu var det 36 länder som hade haft sådana dagar eller till och med veckor.  Vi har det inte i Sverige, alltså ligger vi efter.

- Detta är möjligt att förebygga, det är ingenting som måste hända bara för att man blir gammal, fastslår Lundin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".