I morse lyckades rymdsonden Cassini ta sig igenom Saturnus ringar, och fullbordade ett varv runt planeten. (Foto: NASA/PrB)

Mission completed - so far!

Nu har rymdsonden Cassini nått målet - planeten Saturnus. Tidígare i morse startade Cassini sin inbromsning genom Saturnus ringar och har redan fullbordat varv runt planeten, innanför ringarna.

Allt har hittills gått problemfritt.

I sju år har rymdsonden Cassini rest de tre och en halv miljarder kilometerna till planeten Saturnus - motsvarande ungefär 83 miljoner maratonlopp.

Väl där ska den undersöka några av Saturnus 30 månar, bland annat månen Titan, stor som planeten Mars och med egen atmosfär.

Titan är ungefär som en nedfryst urtidsjord. Åtminstone tror man att Jordens atmosfär liknade månen Titans, strax innan livet uppkom på vår planet.

I natt var det dramatik, därför att Cassini nu äntligen har kommit fram till sitt mål, och skulle genom Saturnus ringar, något som kunde ha gått illa om rymdsonden träffats av dom ispartiklar som finns i ringarna.

I morse lyckades den dock komma igenom problemfritt, och hade strax efter halv sju fullbordat sitt första varv runt planeten, då den skickade hem egna signaler om att allt fungerade bra.

Nu har den fyra år kvar på sitt uppdrag, och om ungefär sex timmar kommer de första fotografierna från Cassini till jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista