Gener bakom hjärtinfarkt funna

Gener bakom hjärtinfarkt funna
1:22 min

Nu har forskningen tagit ett stort steg mot att bekämpa världens vanligaste dödsorsak: hjärtinfarkt. 13 nya gener som orsakar hjärtinfarkt har identifierats i vad som hittils är den mest omfattande genetiska samlingsstudien någonsin.

Mer än en tiondel av värdens alla dödsfall beror på hjärtinfarkt som bland annat orsakas av högt kolesterolvärde, högt blodtryck, rökning och andra miljöfaktorer. Men halva orsaken bakom hjärtinfarkt ligger i generna.

I den största studien som gjorts på hela det mänskliga genomet så har forskare världen över upptäckt 13 nya gener som ökar risken för hjärtinfarkt. Tio av generna ger uttryck för helt andra sjukdomsförlopp än dagens kända riskfaktorer som ökat kolesterolvärde och rökning.

Olle Melander, professor i internmedicin vid Lunds universitet, är en av de hundratals forskare som varit med och undersökt generna hos sammanlagt 140 000 europeer.

Han menar att de nya fynden är avgörande för att kunna vidareutveckla läkemedel, men också för att upptäcka tidigare dolda symptom.

– De här genvariationerna kan ge information om sjukdomsrisk som vi inte kan hitta med hjälp av de traditionella riskerna för hjärt- och kärlsjukdom, så att jag skulle säga att det är förmodligen helt friska individer som kommer att ha nytta av detta, för de som redan i dag är betyngda med redan kända riskfaktorer har sjukvården ganska bra koll på, säger Olle Melander.

Referens: 
Schunkert H et. al. Variants associated with heart disease. Nature Genetics, 6 March 2011. DOI: 10.1038/ng.784. DOI: 10.1038/ng.782. DOI: 10.1038/ng.783

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".