Kvicksilverutsläppen ökar i u-länderna

Samtidigt som vi i västvärlden minskar våran användning av kvicksilver så ökar utsläppen av miljögiftet i många av världens utvecklingsländer. Det här är ett problem som diskuteras vid en kvicksilverkonferens i Slovenien just nu, där hundratals forskare och beslutfattare från hela världen medverkar.

Europeiska och nordamerikanska industrier som använt sig av kvicksilver i produktionen går sakta men säkert över till kvicksilverfri teknik. Inom EU har man som mål att avveckla kvicksilveranvändningen helt, inom de närmsta 10 - 15 åren.

Det är vetskapen om metallens giftiga egenskaper för människor, djur och natur som drivit fram den överenskommelsen.

Men avvecklingen i väst har sina konsekvenser. Den innebär att tusentals ton kvicksilver, bara här i europa, blir över på de stora anläggningarna.

Istället för att ta hand om resterna på ett säkert sätt så säljer man det billigt till utvecklingsländer i sydostasien, afrika och sydamerika. Där man nu istället ökar sin användning av den giftiga metallen i sina industrier. Idag är Indien och Kina dom länder som använder och släpper ut mest kvicksilver i världen.

På konferensen i Ljubjana i Slovenien diskuteras hur man kan stoppa den här utvecklingen. Ett sätt vore att hindra västvärlden från att exportera sitt överblivna kvicksilver säger Lars Hylander som är kvicksilverforskare vid Uppsala universitet och som befinner sig på konferensen.

– De som köper kvicksilver på världsmarknaden är ju utvecklingsländerna som varken har kunskaper om vilka hälso- och miljöeffekter kvicksilver har eller en stabil ekonomisk situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".