Spara energi och pengar på semestern

Tillhör du en av dem som bor längst ner i hyreshuset och som alltid får höra att det är för varmt i lägenheterna högst upp? Nu finns det en metod som kan råda bot på det här.

I Malmö och Solna testas just nu ett nytt datoriserat värmeövervakningssystem som kan minska onödigt slöseri av värme.

Medan familjens minsting tar en tupplur visas vi runt i lägenheten som är en av 15 i solna som haft det nya värmeövervakningssystemt på prov sedan i julas.

Tekniken bygger på trådlös kommunikation mellan cenralenheten, en liten låda i hallen, och små styr- och kontrolldosor som sitter placerade på varje element ute i lägenheten.

Med hjälp av olika program kan centralen skicka instruktioner till vart och ett av elementen i huset, för att tala om för dem hur varma de ska var just vid en specifik tidpunkt, eller när och hur mycket temperaturen ska ändras i ett visst rum. Små temperaturmätare gör också att centralen kan kontrollera om ett visst element utfört sitt jobb ordentligt.

Här finns många finesser visar Henrik Qvarfort som arbetat med att installera systemet.

– Det finns ett basprogram med bland annat natt och dagsänkning. Dessutom finns det olika funktionstangenter till exempel en ”sparknapp” eller en ”res-bort-knapp”. På det här sättet sparar man både energi och får en bättre komfort.

En pågående utvärdering av systemet som gjorts på uppdrag av Stockholms stad visar att energiåtgången i testlägenheterna hittills varit nästan 30 procent lägre än de lägenheter i huset som haft traditionella termostatsystem.

Anna Ridderstråle som är hyresgäst i huset är än så länge positiv till den nya tekniken. 

– Det känns bra att kunna spara energi när man inte själv är hemma eller är på semester.

”Assisto” som det här sytemet heter, bara är ett av flera liknande värmeövervakningssystem som håller på att utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".