Räkningsmetod kan överskatta antalet lodjur

Lodjursräkning kan vara missvisande
1:02 min

Antalet lodjur som finns i Sverige kan vara överskattat. Det här beror på att metoder som används vid inventeringen av lodjur gör att samma familjegrupp kan räknas upp till fyra gånger.

Avståndskriteriet som är en av metoderna som används när man inventerar lodjur i Sverige. Avståndskriteriet innebär att lodjursspår som hittats på 25 kilometers avstånd från varandra räknas som två olika familjegrupper. Fastän spåren skulle kunna vara gjorda av samma familj.

Linn Svensson vid Viltskadecenter sammanställde resultaten från förra årets lodjursinventering, hon berättar att det inte är den bästa metoden att särskilja på olika familjegrupper.

– Det är en metod som ska tas till i sista hand, säger hon.

Utvärderingar som gjorts visar att när man använder avståndskriteriet kan man få allt annat än pålitliga resultat, det berättar Magnus Kristoffersson som har hand om inventeringsfrågorna om stora rovdjur på nationell nivå vid Naturvårdsverket.

- Ett och samma lodjur med hjälp av avståndskriteriet kan bli fyra fastän det egentligen bara är ett, säger han.

Linn Svensson säger att det här är en brist i systemet eftersom metoden används i större utsträckning än vad som är lämpligt. Det är nämligen en metod som är framtagen för att användas i områden där det inte finns så mycket lodjur men nu har man märkt att den också används i lodjurstäta områden.

– Där tror vi inte att det ger en lika korrekt bild så där kanske man måste se över det, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".