Foto:NASA/JPL/Space Science Institute

Veckomagasin 2004-07-04

Cassini äntligen framme - och igenom Saturnus ringar. Och varför behöver djuphavsfiskar kunna se - det är ju beckmörkt!

Äntligen framme efter 7 år

Rymdfarkosten Cassini, stor som en buss och fullproppad med mätinstrument har efter 7 års färd klarat sig igenom sin stora prövning - att passera i en glipa mellan planeten Saturnus ringar och oskadd ta sig ut på undersidan av glorian av grus och skräp, för att  i ytterligare fyra eller sex år undersöka Saturnus och dessa egendomliga ringar, dels de stora månen Titan med en iskall atmosfär av kväve. Säker som en skolbuss kör den nu runt  med sin dyrbara last av prober och sonder, bl.a. Huygens, som ska landsättas på Titan så småningom. Docent Jan Erik Wahlund berättar i studion om rymdfysikernas glädje.

Spargrisknappen klarar värmeekonomin

Om man bor i flerfamiljshus så har man ofta problemet att de som bor högt upp i huset har det alldeles för varmt, medan de längre ner går och småfryser. Lägenehetsinnehavare har haft liten möjlighet att välja sin inomhustemperatur tills man nu testar flera olika temperaturövervakningssystem för att få bättre värmeekonomi både för fastigheten och hyresgästen. Ett sådant system heter Assisto och det finns installerat i några lägenheter där man i genomsnitt har en energibesparing på 30% efter ett halvårs provtid.

Förebyggande barnastmamedicin prövas på vuxna

Läkemedelsindustrin kritiseras av en rad forskare från Sverige, Tyskland, Australien och USA, för att inte vilja satsa på förebyggande mediciner mot astma. Bengt Björkstén, professor i allergiprevention vid Karolinska institutet i Solna är en av artikelförfattarna. Han tycker att industrin testar substanserna på fel grupp patienter - nämligen vuxna astmatiker.

Atjooo

Mitt i södra halvklotets midvinter grasserar influensan, de virusinfektioner som vi kan vänta oss om några månader. Vilka stammar är det som kommer hit - ja det tar man just nu reda på för att komponera bästa vaccinmixen till hösten, säger statsepidemiolog Johan Giesecke

Nyheter i veckan

-En av den brittiska polarforskningens stoltheter - Halley stationen - riskerar att flyta till havs eftersom ishyllan som den står på spruckit upp som en följd av den globala uppvärmningen. Nu vill man ha förslag på ett estetiskt bygge som tål extrema temperaturer, snö och orkanvindar.

Samtidigt som västvärlden minskar industrianvändningen av kvicksilver så ökar den i många av världens utvecklingsländer. Avvecklingen i väst innebär att tusentals ton kvicksilver blir över, och det säljs billigt till utvecklingsländer i sydostasien, afrika och sydamerika.

Den nya EM-fotbollen saknar sömmar och är istället sammanfogad i en värmeprocess, Thermal bonding, som klister. Vissa bedömare menar att bollen kan förklara vissa spelares problem med straffar, hörnor och frisparkar. En tröst för oss som sörjer över straffmissarna?

Ögon att se med i havets djup

Sommarens serie om ögon fortsätter i havsdjupet med synforskaren Eric Warrant. Vi ska  så djupt att djuren behöver inbyggda ficklampor. Fiskar som lever på tio kilometers djup, dit inget solljus tränger ner, förlitar sig istället på bioluminiscens. De lyser själva upp sin omgivning för att kunna se med hjälp av särskilda celler på skinnet som producerar ljus.

Lyssnarfrågan

Den här veckan har vi fått en fråga från Bertil Holmén i Hyltebruk - han har läst en gammal reseskildring från 1879 där Alexander Humbolt beskriver en indianstam i norra Sydamerika som äter jord och frågan är om man verkligen kan leva på jord. Vi ringde Annika Sohlström, chefsnutritionist på livsmedelsverket. Hon svarade att jord inte innehåller någonting som människor kan livnära sig på. Snarare kan det vara farligt eftersom jord kan innehålla tungmetaller och bakterier. Det är inte heller så att vi blir sugna på jord för att få i oss mineraler eller något annat som vi lider brist på. Så fungerar inte människor.

Vinnande vetande

Förra veckans rätta svar: Lago Maggiore, norr om Genua och nordöst om bilstaden Turin. Veckans fråga: vilken är den temperatur där den nakna människan varken fryser eller svettas när det är vindstilla?

Webb-tips - laglig näthämtning av musik

Ett antal webb-sidor erbjuder idag köp av musik att helt lagligt ladda ner på din dator, mot betalning. Sådana musikbutiker på nätet har funnits i några år i bla. USA, men är nu sedan en vecka tillbaka igång även i Sverige. Man köper enstaka låtar eller hela album och betalar sedan med en ”elektronisk plånbok” dit man för över pengar från sin internetbank eller kreditkortet.

http://www.inprodicon.com/clients.php

Fräscha upp ditt latin - rolig sommarläsning i pocket

Tore Janson: Latin - kulturen, historien och språket.

Krönika  om Cassini och rymdforskning

Krönikör: Per Helgesson  

Programledare: AnnLouise Martin och Johan Thorstenson

Tekniker:Kim Nelson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".