Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Oklart hur ofta man räknar fel på lodjur

Dålig metod att räkna lodjur kan användas ofta
1:23 min

Vid inventeringar av lodjur används en metod som kallas för avståndskriteriet som kan ge opålitliga resultat. En lodjursgrupp kan råka räknas upp till fyra gånger i vissa områden, men man kan också missa lodjursfamiljer. Men hur mycket fel man kan ha råkat räkna är det ingen som vet i dagsläget, eftersom det inte görs någon årlig utvärdering av vilka metoder som används.

Den senaste sammanställningen som ger en bild av hur ofta avståndskriteriet används gjordes 2006-2007 och den var viltekologen Olof Liberg, vid Grimsö forskningsstation med och gjorde.

– Där dominerade avståndskriteriet våldsamt, det var det absolut vanligaste sättet att särskilja familjegrupper. Jag är övertygad om att det inte har blivit bättre sen dess, säger han.

Beroende på i vilken typ av område man använder sig avståndskriteriet så kan man antingen råka räkna samma lodjursgrupp flera gånger men det kan också bli så att man missar grupper i områden med mycket lodjur, säger Olof Liberg, eftersom revir där kan överlappa varandra.

– Frågan är hur bra siffror inventeringarna egentligen ger. Det finns uppenbarligen de som tror att de är frågan om en överskattning, att de är ännu färre men det är lika stor sannolikhet att de kan finnas fler lodjur än inventeringarna visat, säger Olof Liberg.

Men vilket håll det lutar mest åt, det vill säga om man råkat räkna med alldelles för många eller för få lodjur eller om felräkningarna tar ut varandra är oklart eftersom man inte tittar på hur länsstyrelserna går tillväga när de skiljer på spår från olika lodjursfamiljer när man sammanställer inventeringsresultaten i den nationella rapporten.

Avståndskriteriet ska användas i sista hand. Det finns andra metoder för att räkna lodjur som är mycket bättre men de kräver också mer resurser. Olof Liberg berättar att hur man särskiljer familjegrupper av lodjur idag är ett är ett stort och grundläggande problem, speciellt när det kommer till avståndskriteriet, eftersom det kan ge så osäkra resultat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".