Bilder av en frisk och en alzheimersjuk hjärna.Foto: UPPSALA UNIVERSITET/SCANPIX

Enzym länk till hjärnsjukdomar

Vår hjärna och vårt nervsystem har alldeles egna immunsystem, celler som kallas microglia. Men samma microglia kan också förändras till galna mördare, som i stället förstör den nervvävnad som de var satta att skydda. Det kan vara enzymet caspase som ändrar microglias funktion.

Ett nytt spår i gåtan är ett enzym, som hittills varit känd som det som tagit hand om uppdraget att döda felbyggda och uttjänta celler i resten av kroppen, men icke så i hjärnan.

Men så har man ändå hittat det här enzymet, caspase, i hjärnan på råttor och möss.

Vid Karolinska Institutet i Solna har docent Bertrand Joseph med en forskargrupp upptäckt att caspase hittas jämte microglia i hjärnan, och att caspase överaktiverar microglia, tvingar dem att bli nervcellsmördare.

De injicerade caspase i råtthjärnonr och mushjärnor, såg hur microglia i hjärnan blev som galna och angrep hjärnvävnad. Men inte nog med det - de lyckades också stoppa förloppet genom att inaktivera caspase.

Nyfikna letade de också efter caspase i mänsklig hjärnvävnad från parkinson- och alzheimerpatienter. Och även där var microglia överaktiverad, och det fanns caspase i proven. Bertrand Joseph tror sig förstå att upptäckten har betydelse för många sjukdomar i hjärnan, även stroke och HIV.

AnnLouise Martin
Ann-Louise.Martin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".