När båtarna ligger stilla passar vattenlevande organismer på att bosätta sig på skroven. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Många alternativ till båtbottenfärger

Samlad satsning för alternativ till båtbottenfärger
1:34 min

Snart kanske båtbottenfärger är ett minne blott. På den pågående båtmässan i Stockholm presenteras en hel rad alternativ till de miljöskadliga båtbottenfärger vars uppgift är att hindra organismer från att bilda beläggningar på båtbottnarna.

Ett alternativ till båtbottenfärg kan vara den flytande torrdockan. Där får båten sitt skrov helt torrlagt på plats i vattnet med hjälp av en duk mot skrovet och en länspump som pumpar ut vattnet.

Jegreliusinstitutet för grön kemi med chefen Erik Noaksson har valt ut tio båtbottenlösningar de tror på och vill få till en samlad satsning från många köpare för att sätta fart på alternativen, alternativen presenteras på Båtmässan i Stockholm.

Det är alltså inte institutet som tjänar pengar på torrdockan och de andra lösningar de presenterar, de har bara stått för själva urvalet.

Ett annat alternativ är båtlyftar. Då kör man in till båtplatsen och lyfter upp båten istället för att lägga fast den, så blir havstulpanerna snopna. Eller kan man köra rätt upp på en brygga som är specialkonstruerad för just det.

Tar man inte bort vattnet för organismerna som vill slå sig ner på skrovet kan man beröva dem nåt annat, ljuset till exempel, säger Erik Noaksson.

– Man kör in sin båt i en påse så att det blir mörkt mot skrovet och det tycker oftast inte marina organismer om att växa i, där det är mörkt, säger han.

När båtar ligger stilla i vattnet kan vattenlevande organismer sätta sig på skrovet. Till exempel havstulpanernas larver. Båtbottenfärger innehåller kemiska ämnen eller ger skrovet en struktur som ska hålla djuren borta.

Problemet med båtbottenfärger är att ämnen i färgerna inte bara påverkar djuren på båtbotten, utan de sprider sig i vattnet och vara skadliga för andra djur och växter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".