Vetenskapliga satsningar samordnas

Det ska bli bättre samordning av de stora, tunga svenska vetenskapliga satsningarna.
Det är tanken bakom en nyordning som införs från och med årsskiftet av Vetenskapsrådet.

Mycket av den naturvetenskapliga forksningen bygger på stora, tunga investeringar i maskiner och apparater. Större forskningsanläggningar, mer avancerade datanär och större register behöver hanteras. Den stora, internationella partikelkrossen i Geneve, Cernanläggningan, som Sverige bidrar med 150 miljoner till varje år - är kanske det tydligaste exemplet.

Men även här på hemmaplan slukas stora delar av forskningsanslagen av stora infrastrukturella satsningar - och nu stramar Vetenskapsrådet upp sin organisation för hur de här satsningarna ska genomföras. Lars Börjesson, professor i materialfysik på Chalmers, blir den som håller i den nya kommittén för infrastrukturfrågor på vetenskapsrådet.

– De här frågorna får allt större betydelse för forskarna. Och det här kräver en större satsning, både nationellt och internationellt, säger Lars Börjesson, nytillsatt huvudsekretare för vetenskapsrådets infrastrukturkommitté.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista