Växtforskare kräver större satsning på GMO

I ett upprop till EU-kommissionen kräver nu europeiska växtforskare från både näringsliv och universitet, större satsningar på genmodifierade grödor, GMO.

En supergröda som ska klara iskall vinter eller superhet högsommar, som inte behöver så mycket gödningsmedel, bekämpningsmedel eller vatten, det är vad europeiska växtforskare bland annat hoppas på med sitt upprop.

En av de som ställer sig bakom uppropet är Göran Sandberg, professor i växtfysiologi i Umeå. Han är forskningsansvarig på Umeå Plant Science Center, och där försöker man förstå hur träd växer och överlever i det stundtals bistra klimat vi har här i norra Europa. Det här gör man bland annat genom att kartlägga trädens gener.

– Det grundläggande intresset är att förstå hur ved bildas, men det finns ju också ett tillämpat intresse eftersom vedproduktionen till stor del ligger till grund för svensk ekonomi, säger Göran Sandberg.

Pengar och lättare lagstiftning

För att underlätta för sådan här forskning menar växtforskarna genom sitt upprop att lagstiftnigen måste bli mindre hård mot genmodifierade grödor, GMO. Naturligtvis vill man ha mer uppmärksamhet till sin forskning, och mer pengar eftersom man är orolig för att inte få tillräckligt med resurser där man jämför sig med läget i USA. Amerikanska företag investerar ungefär motsvarande 6 miljarder kronor på den här forskningen. I Europa är siffran drygt 3,5 miljard investerade kronor.

– Det här är ett försök att peka på växtforskningens betydelse för EU, så att inte alla pengar satsas på biomedicin, säger Göran Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista