John Williams saltar och plogar gatorna i Borås. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Organisk förening kan ersätta vägsalt

Efterlyssning Vetandets värld
19 min

Det organiska ämnet kaliumformiat fungerar nästan lika bra som vägsalt för att bekämpa halka på vintervägar. Dessutom skadar det inte grundvattnet som saltet kan göra, visar finländsk forskning.

– Vi kan rekommendera kaliumformiat i områden där grundvattnet behöver skyddas från halkbekämpningsmedel, säger Jani Salminen på Finlands Miljöcentral.

De finländska forskarna har under sju år undersökt vad som händer om man byter ut vägsaltet mot det organiska ämnet kaliumformiat.

Det visar sig att det fungerar lika bra på vägbanan som salt,  om man undantar hårt packad snö.

Dessutom bryts ämnet snabbt ner innan det hinner nå grundvattnet, och grundvattenmagasin som är påverkade av salt återhämtar sig långsamt när man går över till kaliumformiat.

– Det kommer att ta decennier, kanske 100 år, innan grundvattnet har återhämtat sig, säger Salminen.

Det svenska Trafikverket tar till sig resultaten men säger att kaliumformiat är för dyrt)

– Vi betvivlar inte vad finländarna säger. Det fungerar men det handlar om pengar också. Beslut får tas från fall till fall, säger Jan Ölander på Trafikverket.

Men hur länge kan ni fortsätta sprida mängder med salt i naturen?

– Vi strävar efter att minska det ytterligare och vi har projekt nu i vinter som syftar till att minska saltgivorna, säger Ölander.

Däremot har Trafikverket kommit fram till att det också fungerar att blanda upp vägsaltet med cirka en tredjedel socker.

Det är inte lika dyrt som kaliumformiat men ändå såpass dyrt att planerna just nu ligger på is. Möjligen kan socker bli aktuellt vid enstaka förorenade vattentäkter.

Läs rapporten här:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=370678&lan=sv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".