Uråldrig människa kunde tänka långsiktigt

Tidigare har man trott att människan började tänka långsiktigt när vårt symboliska språk utvecklades, för ungefär 380 000 år sen. Men nu hävdar kognitionsforskare i Lund att det var mycket tidigare än så - redan för två miljoner år sen när våra mänskliga släktingar Homo Habilis levde.

Att transportera verktyg långa sträckor kräver ett speciellt tänkande och en förmåga att planera menar Mathias Osvalth och Peter Järdenfors vid Lunds universitet, som bland annat stöder sin teori på arkeologiska fynd som man hittat i östra Afrika. Det rör sig om verktyg inte kan ha hamnat där utan att ha burits dit av mänskliga händer.

Det finns också fler argument. Vid ungefär samma tidsperiod -för ungefär två miljoner år sedan - övergick vår forntida släkting Homo Habilis till Homo Ergaster och det är då man tror att människan började använda elden. Att hålla en eld vid liv tyder också på förmågan att förstå att den kommer att vara användbar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".