Förvirring kring Alzheimer-medicin

I går kunde man höra och läsa att Aricept, ett läkemedel som används för att lindra Alzheimer-demens, fungerar dåligt eller inte alls. En brittisk studie gav ingen skilllnad på medicin och placebo, det vill säga sockerpiller.

Den här studien har varit känd bland demensforskare sedan ett par år tillbaka, den har presenterats vid olika sammankomster, och professor Bengt Winblad vid sektionen för geriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset konstaterar att den är svår att utvärdera så tvärsäkert.

Den har inte gjorts på samma sätt som man brukar när man ska bedöma läkemedelseffekter, utan med en komplicerad insamling av patienter från många olika kliniker under lång tid med stort bortfall. Kort sagt blev det bara 565 patienter i ställer för de 3000 man tänkt sig - och då vacklar bedömningen.

Dessutom har det visat sig att samma sju år gamla medicin som nu diskuteras fungerar än bättre tillsammans med en nyare läkemedelstyp som verkar på ett helt annat sätt. Ännu finns dock inga långtidsresultat av kombinationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".