Syreatomer och metanmoln överraskar Saturnus-forskare

Rymdsonden Cassini har upptäckt syre i ringarna runt planeten Saturnus, den har också upptäckt molnformationer i månen Titans atmosfär.

I torsdags morse lyckades rymdsonden Cassini lägga sig i en omloppsbana runt Saturnus, och redan har oväntade resultat ramlat in till forskarna på jorden. Bland annat har man upptäckt stora kvantiteter av syremolekyler i utkanterna av ringarna. Forskarna vet ännu inte riktigt vad det här kommer sig av, men tror att det kan handla om att en nu förlorad måne kolliderat med en av de största ringarna, vilket då skulle förklara syremolekylerna.

När sonden senare passerade förbi Saturnus största måne Titan så upptäckte man cumulus-liknande molnformationer nära månens sydpol, och preliminära data från Cassini visar att molnen antagligen består av metan, alltså det som även kallas sumpgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista