KÄRNAVFALL

I dag blir Sverige först med ansökan om slutförvar

På onsdagen blir Svensk kärnbränslehantering, SKB, först i världen med att lämna in ansökan om att få slutförvara kärnavfallet från de svenska kärnkraftverken.

Ansökan är på flera tusen sidor och det beräknas ta tre år att granska den.

– Vi måste känna ansvar för att förklara vad vi har lämnat in och hur saker hänger ihop av det vi lämnat in. De som granskar oss ska känna friheten men också ansvaret att ställa frågor innan de fastnar i yttranden. Det ställer krav på oss men även på våra granskare, säger Saida Engström, avdelningschef på SKB.

Kärnbränslet som har använts i de svenska reaktorerna ska enligt SKB:s förslag slutförvaras 500 meter ner i berget i närheten av kärnkraftverket i Forsmark.

Uranet ska placeras i en form av gjutjärnskonstruktion och omges av en fem centimeter tjock kopparkapsel. Runt kapseln och i tunnlarna ska bentonit-lera hindra aggressiva ämnen från att ta sig in mot kapseln och förstöra den.

Det omgivande berget är den slutgiltiga barriären. Slutförvaret ska hålla i minst 100 000 år.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska granska om konceptet är tillräckligt säkert ur ett strålskyddsperspektiv. Då ingår också att bedöma sannolikheten att någon kan komma åt det radioaktiva avfallet i framtiden.

– Vi ska värdera risken för att människor utan att ha vetskap eller kunskap om avfallet skulle kunna ta sig ner och komma i kontakt med det använda bränslet, säger Björn Dverstorp på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Även Miljödomstolen får pröva metoden enligt miljölagstiftningen.

Dessutom ska regeringens oberoende vetenskapliga kommitté, Kärnavfallsrådet, se över ansökan. Slutligen avgör regeringen om metoden ska godkännas.

Hör mer om slutförvaringen i Klotet onsdag kl 13.20 i P 1.

Vetenskapsradion
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista