Framställning av AIDS-vaccin förhalas

Under de senaste åren har man i europa tagit fram 25 lovande vaccinkandidater mot HIV och Aids. Men istället för att testas på patienter blir de hoppingivande vaccinen liggande på labb-hyllorna. Det här är något som beror på pengabrist och dålig europeisk samordning menar kritikerna.

Att jakten på ett vaccin mot HIV är oerhört viktig, är forskarvärlden överens om. För bromsmediciner hjälper inte mot det faktum att allt fler smittas av det dödliga viruset.

Förra året levde 38 miljoner männsikor med HIV och Aids och tre miljoner dog i sjukdomen, framförallt i afrika.

Men jakten på ett vaccin är en jakt i snårskog, där hindren är pengabrist och dålig samordning.

I dag ligger 25 lovande vaccinkandidater o samlar damm på labbhyllorna runtom i Europa, säger Peter Liljeström, professor och chef för vaccinforsknings-enheten på smittskyddsinstitutet

För att flytta Europas vaccinkandidater från hyllorna och in i kliniska studier på patienter krävs mer pengar, säger han.

– Vi har lagt ner mycket forskningsresurser och många års arbete för att ta fram de här vaccinkandidaterna, men nu finns inte pengar för att testa vilka av de här som håller och vilka som inte gör det.

Europa satsar ungefär 500 miljoner kronor årligen på HIV-vaccinforskning. Det är bara runt en tiondel av vad man satsar i USA, där projekten också, till skillnad från europa styrs centralt och är mer långsiktiga.

Arbetssträckan från idé till färdigt vaccin är lång - minst tio år. Eftersom EU delar ut sina anslag med tre till fem års mellanrum, måste forskargrupperna här, enligt Peter Liljeström, ödsla viktig tid på anslagsansökningar och pappersarbete. Det gör att viktig europeisk kunskap riskerar att går förlorad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista