Insikt i fågelsyn kan minska kollisioner

Genom att distrahera fåglarna och få dem på annan kurs eller använda avskräckande ljud kan man undvika att fåglar flyger rakt in i elledningar och vindkraftverk. Det föreslår forskare som undersökt hur fåglarna ser sig omkring när de flyger.

Fåglar som flyger rakt in i fönsterrutor, elledningar eller vindkraftverk kan vara ett hot mot utsatta arter. I en ny studie konstaterar brittiska forskare att fåglar ofta ser ner på marken när de flyger, eller är fokuserade på ett byte snarare än det som finns framför dem.

Vissa arter har också svårt att kontrollera flyghastigheten, vilket gör att de inte kan anpassa den när det är regnigt eller dimmigt och sikten är dålig.

Med den här kunskapen kan man utveckla bättre metoder för att minska kollisionsolyckor, säger forskarna. Till exempel kan man distrahera fåglarna så de kommer i en annan kurs istället för att göra till exempel vindkraftverket mer i ögonfallande. Man skulle också kunna använda sig av någon typ av ljud som håller fåglarna på avstånd.

Studien publicerades i IBIS - International Journal of Avian Science, skriver Science daily.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista