En blandning mellan go-cart och racingbil. (Foto:PrB)

Världsbäst i racingbilsbygge?

Svenska studenter tävlar på fredag i vem som byggt den bästa racingbilen, i England. I tävlingen finns även 80 andra universitet från ungefär 20 länder.

I verkstaden på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm mullrar stereon och teknologstudenterna böjer sig över sitt bilskelett. I morgon fredag ska de ställa upp i årets höjdpunkt - tävlingen i England.

De flesta komponenterna i bilen har redan testats men lite återstår fortfarande. Stolarna ska monteras, hjulen sättas dit och anti-spinnsystemet ses över.

Tävling är än så länge är ganska okänd i Sverige, men i USA är den etablerad och meriterande för de studenterna som deltar när man väl söker jobb.

Imorgon är det alltså dags och förväntningarna är höga. Med en turboladdad motorcykelmotor, en hjulupphängning som är inspirerad av formel ett och en bättre acceleration är Ferrari kommer bilen att vara väl rustad för tävlingen. I tävlingen är det inte bara köregenskaper som bedöms av domarna, kostnad och utförande är också viktiga moment i jakten på medalj. 

Det färdiga exemplaret har ännu inte provkörts men ekipagets förare, Robert Ny, ser fram emot premiäråket på tävlingsdagen.

- Det kommer kännas väldigt roligt med den, speciellt som vi kommer vinna!

Är du nervös?

- Nej, absolut inte. Jag har så mycket rutin så jag tror att jag klarar det, säger Robert Ny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista