Internationellt erkännande till svensk metod

En svensk metod att hindra urinvägsinfektion hos barn har rönt stor internationell uppmärksamhet. Nyligen har den godkänts av viktiga amerikanska Food and Drug Administration. Och metoden har därefter blivit accepterad i hela världen.

Ungefär ett barn på hundra har något som barnläkare kallar för Reflux, en skada i urinvägarna som gör att urinet läcker tillbaka in i njurarna. Men med den svenska metoden tar det omkring 15 minuter att rätta till felet.

Refluxen uppstår hos barn när det blir fel på en ventil i urinvägarna. En ventil som ska se till att urin som en gång lämnat njurarna inte hittar sin väg tillbaka. Annars finns det risk att det kommer bakterier i njurarna som kan skapa urinvägsinfektioner eller i värsta fall skada njurarna permanent.

Och är det så pass allvarligt brukade man operera barnen för rätta till problemet. Operationen är visserligen lätt och lyckas nästan alltid, men är ändå ett stort ingrepp att göra på ett litet barn.

För omkring tio år sen tröttnade därför barnurologerna Göran Läckgren och Arne Stenberg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på den metoden. Med hjälp av företaget Q-Med utvecklade man en annan metod där man via urinröret sprutar in en klick gel som bygger upp en ny ventil vid barnets urinblåsa. En gel som består av ämnen som redan finns i kroppen.

Nyligen godkändes den här metoden av amerikanska Food and Drug Administration - en viktig framgång. Och metoden har därefter blivit mer eller mindre standard över hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".