AIDS-konferens i Bangkok

I helgen inleds den internationella AIDS-konferensen som arrangeras vartannat år, den här gången i Bangkok. Jan-Olof Morfelth är chef för stiftelsen Noaks ark och Röda korset och är en av de svenskar som åker dit. I sitt arbete har han breda kunskaper om vilken social katastrof som HIV och AIDS kan innebära.

– I Indien finns det 4,5 miljoner smittade människor och i sydafrika 3,5 miljoner. Bara i Afrika finns det 10 miljoner barn som är hemlösa på grund av Aids. Det viktigaste är att de här barnen integreras i vanliga familjer så att de får en så ”vanlig” uppväxt som möjligt, säger Jan-Olof Morfelth.

– Problemet är att de smittade barnen har sin sexdebut parallellt med de icke smittade barnen. Risken för de icke smittade barnen att bli smittade är därför överhängande, fortsätter han.

10 miljoner barn, smittade eller osmittade, som driver runt som gatubarn. Ansiktslösa som damm, lätta offer för soldatvärvare och hallikar. Och så sprids smittan. Och så befästs sanningarna om den sociala strukturens kollaps. Hur kan organisationer som Noaks ark och Röda Korset agera utan att kränka de här länderna?

– Om den svenska regeringen tidigt tog det här problemet på allvar, och talade om det för andra som ännu inte har reagerat så kanske vi kan påverka något, säger Jan-Olof Morfelth chef för stiftelsen Noaks Ark och Röda korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista