Stamcell fotograferad genom mikroskop. (Foto:PrB)

Hur mår stamcellsforskningen, egentligen?

För ett par år sedan var stamcellsforskningen i ropet. Men de stora genombrotten har lyst med sin frånvaro, och allmänheten blir alltmer skeptisk. Det menar åtminstone den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet, som i senaste numret uppmanar stamcellsforskarna att på nytt lyfta fram fördelarna med den nya tekniken.

Stamcellsforskningen skulle frälsa oss från allsköns hemska åkommor. Från hjärtsjukdomar och diabetes till neurologiska sjukdomar som Parkinsons. Och visst sker det framsteg. I senaste numret av the Lancet presenteras flera exempel på hur forskarna tar viktiga steg framåt.

Till exempel en undersökning från universitetet i Freiburg i Tyskland, där forskare framgångsrikt använde stamceller från hjärtpatienters egna ryggmärg för att förstärka hjärtmuskulaturen efter en infarkt.

Men de riktigt stora genombrotten, de som skulle visa att stamcellsforskning inte bara är intressanta övningar i lab utan något som kommer att revolutionera vår sjukvård väntar vi fortfarande på.

Men väntan kanske inte är så konstig. Ledarskribenterna i the Lancet menar att stamcellsforskningen hamnade lite väl tidigt i strålkastarljuset. Långt innan man egentligen kunde förvänta sig några stora framsteg.

Och inte heller har det hjälpt att internationella organisationer gång på gång misslyckats med att ta fram en gemensam policy för hur stamcellsforskningen ska regleras. Till exempel har länderna i EU fortfarande inte kommit överens om vilken stamcellsforskning som ska prioriteras och finansieras.

Och den här osäkerheten gör att många projekt inte blir av. Forskarna drar sig för att satsa på ett område där spelreglerna inte är klara, menar artikelförfattarna.

Stamcellsforskarna står inför en utmaning, menar The Lancet. Att fortfarande utan att egentligen ha mycket mer än löften att erbjuda, på nytt vinna över allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".