Benskörhet skulle kunna upptäckas med hjälp av en vanlig tandröntgen (Foto:PrB)

Tandröntgen kan minska antalet benbrott

Miljarder kronor skulle samhället varje år kunna spara på att i ett tidigt stadium upptäcka benskörhet. Forskare vid Malmö Högskola visar nu att det skulle kunna räcka med en vanlig tandröntgen för att upptäcka sjukdomen.

Ungefär 70 000 personer får benbrott varje år på grund av benskörhet, osteoporos som det också kallas. Men antalet som drabbas av benskörhet är troligen många fler. För ofta så märker man inte av benskörhet förrän man bryter något ben i kroppen. Det här är någonting som kostar samhället tre och en halv miljarder kronor varje år. Men om man skulle kunna upptäcka och identifiera de som är i riskzonen skulle man både spara mänskligt lidande och pengar.

Idag använder man DXA-scanning för att upptäcka benskörhet, men metoden finns på färre platser och är dessutom dyrare än tandröntgen.

För tandläkaren skulle det vara ganska lätt att upptäcka sjukdomen. Antingen kan man se benförändringen med blotta ögat på röntgenbilderna, eller så får man digitalisera bilderna för att analysera dessa i datorn.

Men än så länge är det här på forskningsstadiet och det behövs fler tester på fler patienter, innan det räcker med att gå till tandläkaren för att upptäcka om man lider av benskörhet. Men om allt går som det är tänkt, räknar forskarna i Malmö med att vara färdiga med sin forskning i slutet av 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista