Lund närmare att få partikelaccelerator

ESS, den jättelika partikelaccelerator som flera europeiska länder konkurrerar om att få bygga, kan hamna i Lund. Ett viktigt steg har tagits i och med att regeringen nu givit förre finansministern Allan Larsson i uppdrag att utreda möjligheterna.

ESS, världens kraftigaste partikelaccelerator, kommer att bli en 600 meter lång tunnel. Från ena ändan av tunneln skickas små partiklar, så kallade protoner, som under sin resa når nästan ljusets hastighet. I andra ändan krockar protonerna med att annat ämne och då frigörs neutroner, själva slutprodukten i processen.

Genom att studera hur de här neutronerna rör sig i olika material så kan man se vilka egenskaper materialen har. Den här metoden kan användas i många olika områden, till exempel för att lära sig hur biologiska membran fungerar, kunskaper som skulle kunna underlätta utvecklingen av nya läkemedel.

Idag finns det ingen anläggning av den här storleken i norra Europa. ESS skulle locka ungefär 5000 ledande forskare till Sverige varje år och det kommer att få stor betydelse för forskningsklimatet i vårt land. Men fler länder är intresserade av att vara värdland. Tyskland, Storbrittanien och Ungern är andra kandidater som gärna vill se ESS under deras flagg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista