Under antarktis is ligger sjön (Foto: PrB)

Vostoksjön har två separerade halvor

En ny karta över den fantasieggande Vostoksjön långt under istäcket i Antarktis, visar att sjön kan bestå av två olika ekosystem där eventuella livsformer kan ha fått utvecklas orört i hundratusentals år.

Som en oslipad rå biologisk ädelsten ligger hon där i djupfrysen - Lake Vostok. Tre och en halv kilometer under den antarktiska isen - en sjö med flytande vatten, som legat instängd därnere i hundratusentals år - långt innan mäniskan började vandra på planeten. För sådär fem år sen borrade sig franska, amerikanska och ryska forskare ner dit - men slog stopp när det var 150 meter ovanför vattenytan - för att fundera på vad man nu skulle göra. Hur skulle man kunna komma åt det som eventuellt finns i sjön, livsformer, bakterier, urdjur, varianter som vi inte sett till i de mer lättillgängliga delarna av vårt klot.

Många utmaningar

Att öppna skattkammaren, utan att störa, och utan att smutsa ner med nutida mikrober - det var utmaningen. Ett av hindren - att Vostoksjöän ligger under en av jordens mest ogästvänliga platser - minus 89,2 grader har uppmätts, och forskningsstationen ligger på 3500 meter över havet på den så gott som obebodda kontinenten.

Vad hyser den för livsformen har alltså varit en av frågorna - och nu verkar det som om sjön skulle kunna bestå av två halvor - tillräckligt separerade av en undervattensås för att det kanske bildats olika ekosystem i de båda åtskilda djupen tror forskarna från Columbiuniversitetet i USA som gjort den här kartläggningen.

Vostoksjön jämförs ibland med jupitermånen Europa, som anses ha en stor flytande ocean under sitt formidabla istäcke - kan det finnas liv i Vostoksjön, så borde det kunna göra det på Europa menar en del forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista