Vara eller inte vara - frågan för europeiskt forskningsråd

I dagarna diskuterar EU-kommisionen ett förslag på ett gemensamt europeiskt forskningsråd i eu-kommisionen. Något som, enligt forskarna, måste till för att europeisk forskning ska klara den internationella konkurrensen.

Men det är bråttom, för nu är det osäkert om förslaget någonsin kommer att kunna gå igenom.

Philippe Busquin är EU’s specielle forskningskommisionär. Han har den senaste tiden verkat klart positiv till ett gemensamt europeiskt forskningsråd. Vilket såklart har glatt förespråkarna - de flesta forskarna i Europa.

Men precis som alla andra nu sittande kommisionärer kommer Philippe Busquin att bytas ut om en månad eller två. Och vad den nye forskningskomissionären kan tänkas hitta på, ja det vet ingen.

– Ena gissningen är att det är så kort tid kvar tills man ska lägga förslaget att den nye kommisionären inte har någon möjlighet att ändra utgången, den andra är att den nye vill sätta sin prägel på verksamheten och därför river upp allting från grunden, säger Pär Omling, generaldirektör för svenska Vetenskapsrådet.

Tanken med ett europeiskt gemensamt forskningsråd är att det ska dela ut forskningspengar till de bästa forskningsprojekten. I samband med EU-kommisionens diskussioner på temat, har ett stort antal ledande forskningsinstanser gått samman i ett brev för att verkligen övertyga komissionen om att det behövs ett gemensamt forskningsråd. Och ju längre kommissionen kommer i diskussionerna nu, ju svårare blir det antagligen för den nye komissionären att riva upp det arbetet.

Europeiskt forsknings-NHL

Nyttan med att gå tillsammans är att öka Europas konkurrenskraft, menar Pär Omling. han jämför forskningsrådet med fotboll och ishockey, där de nationella ligorna må vara ganska bra, men står sig dåligt i den internationella konkurrensen.

– Tanken här är att skapa en hög nivå av konkurrens, så vi kan få en liga som är minst lika bra som nordamerikanska ishockeyligan NHL, säger Pär Omling, som är en av brevets undertecknare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".