Sverige nästan bäst i världen

Sverige är ett av världens bästa forskningsländer. Det visar en sammanställning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

I sammanställningen finns inte majoriteten av jordens knappt 200 länder medräknade, eftersom de flesta länder knappt publicerar några forskningsresultat i de tidskrifter som räknas.

Ett lands vetenskapliga kvalitet mäts nämligen ofta genom att räkna hur många artiklar landets forskare har publicerat i de mest ansedda vetenskapliga tidskrifterna, och hur ofta de här artiklarna citeras av andra forskare.

Men bland de 31 medräknade länderna - mestadels västländer - hamnar Sverige på en mycket hedrande elfte plats. Och det utan att ens räkna in folkmängd, BNP eller andra omständigheter. Placeringen är samma som vi hade för fyra år sen. Ovanför bland annat Danmark och Spanien, men under exempelvis USA och Storbrittanien.

Men om man också blandar in ländernas ekonomiska styrka. Då hamnar Sverige högt upp, bland de absolut bästa, tillsammans med länder som Schweiz, Danmark och Finland.

Men slutligen något som kan vara intressant för de som bestämmer över vår forskning att fundera över. Trots våra goda resultat finns det nämligen siffror som antyder att Sverige är ett av få länder där antalet citerade artiklar har minskat, jämfört med tidigare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".