P53 - cellernas vakthund mot cancer

I ungefär hälften av alla tumörer påträffas en muterad p53-gen, och detta talar för att p53 är avgörande för vilka celler som utvecklas till cancerceller.

När p53 fungerar som den ska ser den till att celler som uppför sig onormalt sorteras bort; antingen genom att p53 via sitt protein beordrar cellen att avbryta celldelningen eller genom att aktivera cellens inbyggda självmordsprogram. Men det händer att p53 drabbas av mutationer eller blockeras på något sätt, och det är då tumörbildningen kan ske ostört.

Sedan p53 upptäcktes 1979 har den ägnats omfattande forskning och under de allra senaste åren har man kommit relativt långt i utvecklingen av olika terapier och behandlingsstrategier som bygger på p53.

En av Sveriges främsta forskare på det här området är Klas Wiman, professor i molekylär cell- och tumörbiologi vid Karolinska Institutet i Solna, och det är han som berättar om p53 i Vetandets värld.

Redaktör Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista