Pollen får kämpa för att komma först (Foto:PrB)

Pollen och spermier genomgår samma kamp

När forskarna försökt förstå hur växt- och djurarter utvecklats har skillnaderna tett sig stora.
Men nu har en grupp zoologer och botanister påvisat slående likheter mellan vad som händer med spemier och pollen.

Alla har vi sett filmsekvenser där mannens spermier tävlar om att hinna först fram till kvinnans ägg. Och hittills när vi försökt förstå hur djur- och växtarter utvecklas, har skillnaden tett sig mycket stor mellan djurens spermier och växternas pollen.

Men nu, efter att ha studerat vad som sker efter det att ett pollenkorn landar på blommans märke men före fröämnets befruktning, har ett svensk-amerikanskt forskarlag visat att pollenkornens sexuella konkurrens om att hinna först fram till fröämnet är lika stor som hos djur.

Oväntat resultat

I artikeln som publicerats i Science visar forskarna att på en blomma kan hundratals pollenkorn landa, och ur varje pollen växer pollenslangar ut som alla vill komma först till blommans fröämne.

– Vad vi lyckats visa är att olika hanindivider konkurrerar med varandra om att få befrukta. Det är det man kallar för sexuell selektion, och det är lite speciellt att man hittat det hos växter också, säger Io Skogsmyr, ekolog vid Lunds universitet, och en av författarna bakom studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista