Haven förvarar utsläpp (Foto:PrB)

Fullt koldioxidlager i haven förvärrar växthuseffekt

Världshaven har tagit hand om hälften av all den koldioxid som människan släppt ut de senaste 200 åren, visar en kartläggning som ett internationellt forskarlag gjort.

Men om vi fortsätter att förbränna fossila bränslen i samma takt som vi gör i dag kommer haven inte att kunna ta hand om mer koldioxid. Vilket kan innebära en större växthuseffekt och färre djur i haven.

När vi släpper ut koldioxid i atmosfären tar haven hand om ungefär hälften i en speciell kemisk förening som måste ha kalciumkarbonat för att fungera. Det är ett ämne som bland annat tillverkas av alger vid havets yta. Kalciumkarbonat används också av vissa planktonarter, och andra smådjur som behöver det för att kunna överleva.

Men koldioxiden gör att haven blir surare, vilket innebär att algerna vid havets yta som tillverkar kalciumkarbonat får en allt svårare uppgift. Algerna vill nämligen ha basiskt vatten för att kunna producera ordentligt. Och om dom inte producerar kalciumkarbonat så blir det svårare för smådjur som plankton att överleva - vilket i sin tur leder till svårigheter i det längre loppet.

Färre havsdjur och värre växthuseffekt

Brist på plankton skulle påverka resten av ekosystemet, eftersom fisk äter plankton och så vidare. Dessutom blir havet surare, när det bildas mindre kalciumkarbonat, vilket innebär att haven kan ta upp mindre koldioxid.

– Då kommer atmosfärens koldioxidhalt att öka snabbare, och därmed också växthuseffekten, säger Leif Andersson professor i marinkemi vid Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista