Per Gillbrand konstruerade den unika SAAB-motorn. (Foto:PrB)

Veckomagasin 2004-07-16

Västvärldens kvicksilver hamnar i utvecklingsländer. SAAB-motorn med variabel kompression nu på Linköpings universitet. Faktaböcker för barn om djur och natur.

Överblivet kvicksilver till u-länder

Samtidigt som kvicksilveranvändningen minskar i västvärlden så ökar den i många av världens utvecklingsländer. Västindustrins pågående teknikskifte gör att tusentals ton kvicksilver blir över - bara här i Europa. Men istället för att ta hand om det avfallet har industrin ordnat ett avtal med världens största kvicksilvergruva Almadén i Spanien. De säljer kvicksilvret vidare billigt till utvecklingsländerna. Växande industrinationer som Indien och Kina är i dag de länder som enskilt släpper ut mest kvicksilver i världen.

Forskningspengar till bilmotor

När SAAB presenterade bilmotorn med variabel kompression för fyra år sen så såg det faktiskt ut som dom hade lyckats med tricket att göra två motorer i en. Sen har det varit tyst om den här motorn där kompressionen och trycket i cylindrarna ändras beroende på hur hårt man trampar på gasen. Men nu har den dykt upp på dom tekniska högskolorna i Stockholm, Lund och Linköping - å på avdelningen för fordonssystem vid Linköpings universitet så fick man nyligen 1,6 miljoner kronor för att forska vidare på motorn med variabel kompression.

Böcker för barn om djur och natur

Hasse Jansson: Björnen, Rabén & Sjögren. Elander, Widstran och Lewenhaupt: Den lilla boken om björnen, Richters. Anna Roos: Daniel och sälarna, Natur och kultur. Källman, Jäger: Första överlevnadsboken, Ica-förlaget. Wänblad, Wirsén m fl: Rut och Knut tittar ut på... Rabén & Sjögren.

Nyhetssammanfattning

Varje år får nästan en person av hundra benbrott på grund av benskörhet. Det är något som kostar samhället tre och en halv miljarder kronor varje år. Om man skulle upptäcka det här vid ett tidigare stadium skulle man kunna spara både pengar och mänskligt lidande, menar forskare vid Malmö högskola, som håller på att utveckla en metod att upptäcka benskörhet genom tandröntgen. I tandröntgen ser man enkelt benskörhet, antingen med blotta ögat på röntgenbilden, eller också genom att analysera bilderna i en dator.

Sverige är det elfte bästa forskningslandet, enligt den mycket ansedda tidskriften Nature. Samtidigt så finns det siffror i Natures sammanställning som antyder att vår forskning blir mindre och mindre uppmärksammad i världen, vilket i längden kan få till följd att vi tappar vår höga placering.

Koldioxiden i atmosfären kan komma att öka, då haven blir surare. De senaste 200 åren har världshaven tagit hand om nästan hälften av den koldioxid som vi människor har släppt ut i atmosfären. Men nu visar en internationell studie att haven inte klarar av mer. De får lågt pH av koldioxiden, vilket gör att det blir svårare att ta hand om koldioxiden, vilket i sin tur påskyndar växthuseffekten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista